Däckspecialen logo

Tips att tänka på innan du köper fälgar

Fälgarna är en av de viktigaste komponenterna på en bil. Är dina fälgar i bra skick? Slitna eller felmonterade fälgar kan stå dig dyrt och riskera säkerheten på vägarna. Därför vill du välja rätt fälgar till din bil. Här har vi samlat våra tips och det som är bra att tänka på när du ska köpa nya fälgar till bilen.

 

Vilka fälgar passar min bil?

Med vår smarta tjänst anger du bara bilens registreringsnummer så ger vi förslag på fälgar rekommenderade för just din bil. Eller sök på typ, dimension, varumärke och mer. Boka idag eller kontakta oss om du har frågor. Här hittar du svaren på vanliga frågor om fälgar.

Det finns flera saker att tänka på när du ska välja nya fälgar till bilen. Förutom det estetiska utseendet som många bilägare efterfrågar spelar storleken, materialet och konstruktionen stor roll. För att slippa vibrationer är det viktigt att navhålet är ordentligt centrerat. Det vill säga att bilens nav och fälgens centrum måste passa ihop. Kontrollera också hur många hjulbultar som fälgen ska monteras med och vilket avstånd de har, då det kan skilja sig åt mellan olika modeller. Det finns många märken och fälgtyper som kan passa din bil.

Val av material

Det finns fälgar i olika material vilket har olika fördelar och egenskaper.

Aluminiumfälgar är tillverkade av aluminiumlegering, det vill säga en blandning mellan andra liknande metaller. Dessa fälgar är därför lättare och mer eleganta än exempelvis plåtfälgar som i huvudsak är tillverkade av järn. Aluminium är ett formbart material och kan komma i olika utföranden utseendemässigt. Förutom det rent estetiska finns andra fördelar. Tack vare fälgens lätta vikt förbättras styrresponsen vid körning. De är också bränsleekonomiska, återvinningsbara och har en lång livslängd då de eliminerar risken för rost.

Plåtfälgar är tillverkade av laminatstål och är ett starkt och tyngre materialval. Vi rekommenderar dig som kör mycket på grusvägar eller i stadsmiljö att välja plåtfälgar. De är tåliga mot kraftigt slitage och det är enkelt att reparera skador. Vad gäller priset så är det ett billigare alternativ.

Rengöring av fälgar

När bilen rullar utsätts fälgarna för vägdamm, vägsalt och andra partiklar, vilket påverkar fälgarna negativt. Därför är det rekommenderat att de rengörs i samband med däckbytet. Det finns materialanpassade rengöringsmedel som är dedikerade för bilens fälgar. Används för starka rengöringsmedel kan fälgen skadas.

Börja med att förtvätta och skölja av den värsta smutsen med en mjuk svamp och rent vatten. När du tillsätter rengöringsmedlet, vänta tills det har börjat verka och rinna innan du spolar av fälgen med vatten. Låt inte medlet torka in då det kan uppstå missfärgningar.

Tänk dock på att inte tvätta bilen eller dina däck på din uppfart eller gata! Tvättvattnet efter en biltvätt kan innehålla skadliga kemikalier och tungmetaller som sen rinner ner i närmsta gatubrunn. Vattnet i dessa gatubrunnar är främst till för regnvatten etc och leds alltså inte till något reningsverk utan rakt ut i våra sjöar och vattendrag. I en biltvätt renas däremot smutsvatten innan det leds vidare. Ett bra ställe för både biltvätt och rengöring av fälgarna med andra ord.

Däckspecialen i Göteborg – vi hjälper dig med fälgar

När det är dags för nya fälgar på bilen hitta du kvalitativa fälgar hos oss på Däckspecialen i Göteborg. Vi vet hur valet av fälgar påverkar köregenskaperna och kan hjälpa dig med bland annat däckbyte, balansering och hjulinställning.