Däckspecialen logo

Friktionsdäck och dubbfria vinterdäck

Enkelt förklarat är alla vinterdäck som inte har dubbar friktionsdäck. Här har vi samlat tips och råd om friktionsdäck.

 

Vad är friktionsdäck, dubbfria och odubbade vinterdäck?

Friktionsdäck är en typ av vinterdäck som inte har dubbar. Det vill säga alla dubbfria/odubbade vinterdäck är friktionsdäck. Friktionsdäck har speciellt utformade däckmönster, ett sick-sack spår, så kallade sajpningar. Detta däckmönster tillsammans med den unika gummiblandningen ger den här typen av däck dess ökade friktion och grepp som gör att de lämpar sig bra på vintern. Fråga oss gärna så kan vi berätta mer!

Nordiska eller Europeiska friktionsdäck?

Precis som vinterdäck kan delas in i olika kategorier kan även friktionsdäcken i sin tur delas in i nordiska och europeiska friktionsdäck. Här följer en enkel förklaring på vad som karaktäriserar de två olika typerna:

Nordiska friktionsdäck: ett dubbfritt vinterdäck framtaget specifikt för det nordiska vinterklimatet. Främst har de en något mjukare gummiblandning och fler sajpningar än europeiska. Detta ger de nordiska friktionsdäcken bättre grepp vid snö, is och kallt väglag.

Europeiska friktionsdäck: dubbfria däck vars gummiblandning är mjukare än dubbdäck men jämfört med nordiska friktionsdäck är de hårdare samt har färre sajpningar. Detta gör att europeiska däck har hög vattenavvisning och fungerar bra i blöta förhållanden, men sämre på väglag med snö eller is och halka.

Är du ute efter dubbfria vinterdäck rekommenderar vi Nordiska friktionsdäck.

Friktionsdäck på sommaren och året runt – inte optimalt

Enligt rådande regelverk är det tekniskt sett tillåtet att använda friktionsdäck (både europeiska och nordiska) året runt och även på sommaren. Därför kan friktionsdäck också kallas för året runt däck eller allround däck. Sammanfattningsvis kan den här däcktypen alltså kallas: friktionsdäck, dubbfria vinterdäck, odubbade vinterdäck, året runt däck, allround däck.

Samtidigt är det bra att veta att det finns starka argument för att inte använda friktionsdäck året runt. Den främsta anledningen har med säkerhet att göra. Med friktionsdäck på sommarväglag kan både broms- och styrprestandan bli sämre jämfört med sommardäck (på sommarväglag). Dessutom kan friktionsdäckens livslängd förkortas vid sommarkörning.

Kom ihåg: minst 3 millimeters mönsterdjup på friktionsdäcken

Oavsett vilken typ av däck du väljer att köra med på vintern är det minsta tillåtna mönsterdjupet detsamma, nämligen 3 mm enligt Transportstyrelsens regler. Kom därför ihåg att kolla så att dina friktionsdäck har ett mönsterdjup som är minst 3 mm. När du bokar däckbyte hos oss kollar vi mönsterdjupet åt dig, på så vis får du en sak mindre att hålla koll på.

Vi hjälper dig att välja dubbfria friktionsdäck

Vi har friktionsdäck från Hankook, Continental, Nexen, Goodyear, Nokian, Hankook och många fler. Med vår smarta tjänst anger du bara bilens registreringsnummer så ger vi förslag på däck och fälgar rekommenderade för just din bil. Eller sök på däcktyp, däckdimension, varumärke och mer. Boka idag eller kontakta oss om du har frågor.