Däckspecialen logo

Dubbdäck – detta behöver du veta

Råder det rejält vinterväglag med mycket snö, is och halka är dubbdäck bra. Dubbdäck är speciellt framtagna för att passa det nordiska vinterklimatet och har unika egenskaper anpassade för säker vinterkörning. Här har vi samlat bra information och tips att tänka på gällande just dubbdäck.

Vad är dubbdäck?

Dubbdäck är vinterdäck med dubbar i metall som sticker ut en liten bit från slitytan. Dessa dubbar, eller metallpiggar, ökar friktionen och greppet mot underlaget. Det ger på så vis extra bra grepp på is och bättre dragkraft i snö. Utöver dubbarna har dubbdäck, precis som alla sorters vinterdäck, grövre däckmönster och en mjukare gummiblandning. Det bidrar till bättre grepp i kalla temperaturer och vinterväglag.

Dubbdäcksförbud och annat att tänka på

Innan du bestämmer dig för dubbdäck som vinterdäck kan det vara bra att tänka på vart du brukar köra. I vissa delar av landet och vissa städer är dubbdäck förbjudna. Exempelvis har Göteborg dubbdäcksförbud på ett par gator. Tänk också på att det kan vara helt andra lagar och regler som gäller för dubbdäck i andra länder. Det är bra att ha i åtanke om du planerar att köra utomlands med bilen till exempelvis Danmark, Norge eller Tyskland.

Det finns också en del datum att ha koll på när det gäller olika typer av däck. Därför har vi samlat alla datum gällande däck på ett och samma ställe, där kan du läsa om när du får använda dubbdäck och när det måste vara av.

Att köra in dubbdäck

Många tillverkare rekommenderar att du “kör in” nya dubbdäck. Det innebär att du de första 40-50 milen undviker häftiga accelerationer och inbromsningar samt för hög fart i kurvor. Genom att köra lite lugnare sätter sig dubbarna i dubbhålen ordentligt vilket förlänger livslängden på dubbarna och därmed också däcket. Fråga en av våra mekaniker om du vill veta mer om att köra in dubbdäcken.

Hur fungerar det med släp och dubbdäck

Kom ihåg att det gäller speciella regler om du har ett släp kopplat till bilen. Om bilen har dubbdäck måste även eventuella påkopplade släp ha dubbade däck. Har bilen däremot odubbade vinterdäck får släpet ha antingen dubbade eller odubbade däck.

Däckspecialen hjälper dig att välja

Vi har däck i en mängd olika prisklasser och från alla kvalitativa tillverkare som till exempel Michelin, Nexen och Goodyear. Med vår smarta tjänst anger du bara bilens registreringsnummer så ger vi förslag på däck och fälgar rekommenderade för just din bil. Eller sök på däcktyp, däckdimension, varumärke och mer. Boka idag eller kontakta oss om du har frågor.