Däckspecialen logo

TPMS-sensorer hjälper dig att se till om däcken har rätt lufttryck. Behöver du hjälp med TPMS? Vi på Däckspecialen kan däcktrycks-system!

Vad är TPMS?

TPMS står för “Tire Pressure Monitoring System” och blir allt vanligare i nya bilar. Det är ett integrerat system som kontinuerligt övervakar lufttrycket i bilens däck under körning. Enligt EU-direktivet är TPMS-systemet obligatoriskt på alla nytillverkade personbilar då de exempelvis ökar trafiksäkerheten och minskar bränsleförbrukningen. Systemen som uppfyller kraven kan vara indirekta eller direkta. Här kan du lära dig om TPMS och hur det fungerar.

I vissa fall används också betäckningen TPWS som står för “Tire Pressure Warning System”. Detta är ett annat ord för samma system.

Hur fungerar det?

Lufttrycket i däcken bevakas med TPMS-systemet. Programvaran i styrenheten tar emot informationen och skickar en signal till instrumentpanelen där du som förare blir meddelad om ett förändrat lufttryck.

Det finns två grundtyper

Direkt TPMS är ett intelligent system där TPMS-sensorerna mäter det aktuella lufttrycket i alla däck på bilen (ibland även reservhjulet). Sensorerna är placerade bakom luftventilen i varje däck och indikerar exakt vilket lufttryck varje hjul har. Bilföraren kommer att få en varning från instrumentpanelen så fort systemet känt av en märkbar förändring i däcken. Varningen genereras direkt och du kan avläsa specifikt vilket däck det berör. Det kan vara direkt avgörande om en svår situation uppstår. En ny sensor måste programmeras för bilens TPMS-system, men det finns även självprogrammerade sensorer. Det direkta TPMS-systemet är sannolikt det vanligaste i dagsläget.

Indirekt TPMS är ett system som mäter skillnaden på rotationshastigheten mellan fordonets alla hjul. Om lufttrycket skulle sjunka registrerar bilens ABS-system detta och skickar en signal till bilens instrumentpanel som varnar dig som förare. Varningen genereras efter ett antal körda mil och ger dig inte en uppfattning om vilket däck lufttrycksskillnaden berör. Det indirekta TPMS-systemet behöver kalibreras vid exempelvis byte av däckens dimension eller ändring av lufttryck.

Fördelar med TPMS

Förutom att TPMS-systemet övervakar däcktrycket och uppmärksammar bilföraren om det sjunker eller avviker från det rekommenderade värdet finns andra fördelar:

  • Ökar körsäkerheten genom att eliminera en vanlig orsak till trafikolyckor
  • Minskad bränsleförbrukning
  • Minskat koldioxidutsläpp
  • Mindre däckslitage
  • Däckens prestanda optimeras och håller längre
  • Kortare bromssträcka
  • Lägre risk för vattenplaning

Vad säger regelverket?

EU-direktivet om TPMS trädde i kraft 1 november 2012 och är ett led i att minska bilrelaterade utsläpp. Det betyder att alla europeiska personbilsmodeller behöver vara utrustade med TPMS. Från och med den 1 november 2014 måste alla nytillverkade bilar som säljs, registreras eller tas i bruk, ha TPMS-systemet. Det gäller oavsett produktionsdatum. Reglerna gäller personbilar med en totalvikt på högst 3500 kg avsedda för persontransporter med max nio sittplatser (fordonskategori M1). Vid byte av hjul på personbil med direkt TPMS/TPWS, exempelvis vid byte till vinterhjul, måste de nya hjulen också vara försedda med TPMS-sensorer som är avpassade och programmerade för fordonet.

Vi kan TPMS och hur det fungerar

Vill du köpa en TPMS-ventil till din bil? Vi kan hjälpa dig med följande:

  • Montering av TPMS-ventil
  • Programering av TPMS-ventil

Rulla in till någon av våra däckverkstäder på Hisingen (Bäckebol) eller i Mölndal. Du kan också använda vårt kontaktformulär eller ringa oss. Vi finns här för att svara på dina frågor.