Däckspecialen logo

Kör säkert med rätt vinterdäck

Bra vinterdäck är en säkerhetsfråga. Hur påverkar däcken din trafiksäkerhet? Här kan du läsa mer om vinterdäck och varför valet är så viktigt.

Att tänka på

Vinterdäcken är framtagna för att klara is, snö och låga temperaturer, men det finns mycket att tänka på inför köpet. Vi har ett brett utbud av vinterdäck, men det är flera faktorer som avgör vilka däck som passar. Däckens mönster, mönsterdjup och lufttryck är avgörande för hur din körupplevelse blir och har en betydande inverkan på prestandan, särskilt i vinterförhållanden. Låt vår beskrivning av däckens egenskaper hjälpa dig med ditt val.

Dubbade däck eller friktionsdäck?

Ska du välja dubbdäck eller friktionsdäck/dubbfria? Dessa är alla särskilt framtagna för vinterkörning, men väljs utifrån väglaget och klimatet. Dubbdäcken har ett grövre mönsterdjup och har små dubbar. Dessa däck rekommenderas för att klara ett tuffare vinterväglag där vägarna ofta är rejält snöiga och isiga. Användning av dubbdäck kräver att du följer vissa datum. Läs mer om det här. Friktionsdäck, som också kallas dubbfria däck, passar bättre i delen av landet med milda vintrar. Dessa är tystare och rullar lättare än däck med dubbar. Det viktigaste är att bilen har vinterdäcken på i god tid innan första halkan kommer. Här kan du läsa mer om exakt vad som gäller för olika däcktyper och datum.

Mönsterdjup och däckmönster på vinterdäck

Mönsterdjupet berättar hur däcket mår. Ett tillräckligt mönsterdjup är avgörande för att ge ett stabilt väggrepp och minimerar bromssträckan. Enligt svensk lag måste vinterdäckets mönsterdjup vara minst 3 millimeter för lätta fordon och personbilar vid vinterväglag.

Däckmönstret kan skilja sig markant från olika tillverkare. Mönstrets utformning påverkar bland annat drivförmågan, tåligheten, väggreppet, bullernivån, komforten och bränsleförbrukningen.

Vinterdäckens lufttryck

Du bör kontrollera däckens lufttryck regelbundet för att din bilfärd ska vara så säker som möjligt. Utgå från det rekommenderade däcktrycket som står angivet i användarmanualen från fordonstillverkaren. Notera att du kan behöva anpassa lufttrycket då trycket är relativt och påverkas av utetemperaturen. Vinterns kalla väder gör att lufttrycket minskar och därför behöver du pumpa dina vinterdäck ca 0,2 bar hårdare än under sommarhalvåret.

Vad är MS-däck?

MS-däck står för “Mud & Snow” och är särskilt framtagna för vinterförhållanden. Godkända MS-däck ska vara stämplade och ha en märkning som kan se ut på flera olika sätt. Leta efter förkortningen MS, M&S, M-S, M.S eller symbolen som ser ut som en alptopp eller snöflinga. Oftast är denna typ av vinterdäck godkända, men var aktsam. Vi rekommenderar att kolla upp däck med denna beteckning en extra gång innan du ger dig ut på vägarna. Vi hjälper dig att reda ut begreppen och kan avgöra om dina däck är godkända.

Däckmärken

Det finns en uppsjö av olika däckmärken i olika prisklasser som du kan välja mellan. Vi på Däckspecialen arbetar med marknadsledande leverantörer som Goodyear, Nokian, Continental, Hankook och Michelin.

Vi hjälper dig att välja rätt vinterdäck

Med vår smarta tjänst anger du bara bilens registreringsnummer så ger vi förslag på däck och fälgar rekommenderade för just din bil. Eller sök på däcktyp, däckdimension, varumärke och mer. Boka idag eller kontakta oss om du har frågor.