Däckspecialen logo

Punktering på bildäck


Punktering på bildäck uppstår ofta oväntat och oönskat. Risken för punktering finns året runt, men när du väl drabbas är det viktigt att du vet hur du ska gå tillväga. Här ger vi dig tips och råd.

Hur vet jag att jag har fått punktering?

Du kan drabbas av punktering på flera sätt. En smygpunktering, också kallad pyspunka, är mycket vanligt. Luften läcker långsamt ut efter att något mindre och vasst föremål har trängt in i däcket. Tydliga tecken på punktering är att bilen konstant drar åt ena hållet och känns ostabil vid körning. Om du upplever detta är det bra att du stannar så snart som det är möjligt och undersöker dina däck närmare.

Punktering på bilen – vad gör jag nu?

Om du misstänker att din bil har fått punktering under körningen ska du så snart som möjligt förflytta bilen till en säker plats. Säkerheten går före allt annat. Om du inte närmar dig en avfart eller parkeringsficka ska du stanna så långt ut från vägbanan som möjligt. Sätt på dig en reflexväst och placera bilens varningstriangel bakom bilen på minst 50 meters avstånd för att varna dina medtrafikanter. Om läget är allvarligt är det säkrast att ringa efter vägassistans.

I situationer där däcket behöver bytas, notera att du tillfälligt får byta till vilket däck som helst, dubbade eller friktionsdäck tills dess att däcket har lagats. Tänk på att köregenskaperna kan påverkas betydligt och försämras på halt- eller vinterväglag.

Tillfälliga lösningar

En punktering kan lagas tillfälligt på olika sätt för att du ska kunna köra till närmaste däckverkstad. Många nya bilar har en lagningssats med kompressor. Med kompressorn kan du öka lufttrycket i däcket som är skadat. Det finns också olika punkteringssprayer som du kan använda dig av för att tillfälligt laga punkteringar på bildäck. Sprayen tätar och trycksätter ett punkterat däck samt bildar ett skum som lämnar efter sig ett tåligt gummiskikt inuti däcket. Det är en snabb hjälp i situationer där det är omöjligt att kunna byta däck.

Låt en däckverkstad göra jobbet åt dig

En provisorisk punkteringslagning kan du i princip genomföra själv genom att laga däcket uftifrån. Tänk på att däcktillverkarna rekommenderar en lagning inifrån däcket. Det är svårt att göra på egen hand då man behöver särskild utrustning. Därför bör ett punkterat däck alltid repareras av erfarna däckspecialister. En reparation är enkel för oss att göra på Däckspecialen och tar bara några minuter.

Se alltid till att ha däck som håller måttet för en säker bilkörning. Ta dig därför till Däckspecialens verkstad i Göteborg för en bedömning av däckets kvalitet och prestanda.

Frågor längs vägen?

Vi hjälper dig när du har fått punktering. Använd vårt kontaktformulär eller ring oss. Vi finns här för att svara på dina frågor.