Däckspecialen logo

Frågor och svar om fälgar

Här har vi samlat svar på de vanligaste frågorna om fälgar. Hittar du inte svaret på din fråga här är du alltid välkommen att kontakta oss.

Fråga: Varför är fälgarna viktiga för bilen?

Svar: Fälgarna spelar en avgörande roll för bilens prestanda och hantering. Utöver att vara estetiskt tilltalande påverkar de stabilitet, bromsprestanda, bränsleförbrukning och komfort. Det är därför viktigt att välja fälgar som är kompatibla med din bils specifikationer och dina körbehov.

Fråga: Vad betyder ET på fälgar?

Svar: ET står för “Einpresstiefe” på tyska, det vill säga inpressning eller offset på fälgar. Det är avståndet mellan fälgens monteringsyta och dess centrumlinje. ET-värdet kan vara positivt, negativt eller noll och påverkar fälgens position i hjulhuset samt bilens spårning och hantering.

Fråga: Vad är inpressning på fälg?

Svar: Inpressning, även känt som ET eller offset, hänvisar till avståndet mellan fälgens monteringsyta och dess centrumlinje. Inpressningen kan vara positiv, negativ eller noll och påverkar fälgens position i hjulhuset. Rätt inpressning är viktig för att undvika problem som kontaktytor mot bromsok eller hjulupphängning, och för att säkerställa korrekt montering och optimal hantering av bilen.

Fråga: Vad är offset på en fälg?

Svar: Offset är avståndet mellan fälgens monteringsyta och centrumlinjen. Offset och inpressning (även kallat ET) är samma sak. Det kan vara positivt, negativt eller noll. Offset påverkar fälgens position i hjulhuset och kan påverka spårning, hantering och utrymme för bromskomponenter. Rätt offset är viktigt för korrekt montering och för att undvika negativa effekter på bilens prestanda.

Fråga: Hur påverkar fälgens bredd och offset bilens hantering och stabilitet?

Svar: Fälgens bredd påverkar däckets sittning och kan påverka grepp och styrrespons. För breda fälgar i förhållande till däcket kan minska greppet. Offseten (inpressning), å andra sidan, påverkar fälgens position i hjulhuset och kan påverka spårning och hantering. Rätt offset undviker kontakt med bromsok och hjulupphängning.

Fråga: Vilken betydelse har bultmönstret och navets diameter för fälgarna?

Svar: Bultmönstret måste matcha fälgen för korrekt montering. Det anges vanligtvis som två tal, t.ex. 5×112, vilket betyder 5 bultar med 112 mm avstånd. Navets diameter på fälgen måste matcha navets diameter på bilen för att det ska vara möjligt att montera fälgen korrekt och undvika lös sittning.

Fråga: Kan jag använda fälgar som är större eller mindre än rekommenderade storlekar för min bil?

Svar: Nej, att byta till fälgar som är större eller mindre än de rekommenderade storlekarna kan negativt påverka bilens prestanda och hantering. Det kan även påverka hastighetsmätaren och få de elektroniska systemen att fungera felaktigt. Svar: Nej, att byta till fälgar som är större eller mindre än de rekommenderade storlekarna kan negativt påverka bilens prestanda och hantering. Det kan även påverka hastighetsmätaren och få de elektroniska systemen att fungera felaktigt.