Däckspecialen logo

Kör säkert med rätt sommardäck

Sommardäcken ger optimal prestanda under sommarhalvårets väderförhållanden och väglag. Välj rätt däck för sommaren och öka säkerheten för dig och dina medpassagerare. Vi ger dig tipsen du behöver inför däckbytet.

Att tänka på

När sommarsäsongen närmar sig ska du kontrollera dina däck och undersöka om de håller måttet. Det finns flera saker att ha i åtanke. Sommardäckens mönster, mönsterdjup och lufttryck är avgörande för hur din körupplevelse blir och har en betydande inverkan på prestandan, särskilt under sommaren. Här kan du läsa mer om däckens egenskaper och varför valet är så viktigt.

Mönsterdjup och däckmönster på sommardäcken

Mönsterdjupet berättar hur däcket mår. Ett tillräckligt mönsterdjup är avgörande för att ge ett stabilt väggrepp och minimerar bromssträckan. Däckets djup mäts i mitten av däcket i däckets huvudmönster på det mest slitna stället. Enligt svensk lag måste sommardäckets mönsterdjup vara minst 1,6 millimeter för lätta fordon och personbilar vid sommarväglag. Vi rekommenderar dock att mönsterdjupet bör vara minst 3 millimeter för att bilen ska få ett säkert grepp vid blöta väglag och samtidigt få bra fäste när sommarvägarna är torra.

Däckmönstret kan skilja sig markant från olika tillverkare. Sommardäckens mönster är utformade för att kunna leda bort vatten och undvika vattenplaning vid våta vägbanor. Mönstrets utformning påverkar också bland annat drivförmågan, tåligheten, väggreppet, bullernivån, komforten och bränsleförbrukningen.

Sommardäck och lufttryck

Du bör kontrollera sommardäckens lufttryck regelbundet för att din bilfärd ska vara så säker som möjligt. Utgå från det rekommenderade däcktrycket som står angivet i användarmanualen från fordonstillverkaren. Notera att du kan behöva anpassa lufttrycket då trycket är relativt och påverkas av utetemperaturen.

Märken

Det finns en uppsjö av olika däckmärken i olika prisklasser som du kan välja mellan. Vi på Däckspecialen arbetar med marknadsledande leverantörer som Goodyear, Continental, Hankook och Michelin.

Tysta sommardäck

Tack vare EUs nya direktiv mäts och testas samtliga sommardäck utifrån samma standard. Beteckningen dB (decibel) ger oss information om däckens yttre buller- och ljudnivå. Om du väljer ett däck som klassas som låg dB bidrar du till minskat buller på bilvägarna. Det innebär dock inte att ljudnivån inne i bilen är lägre.

Vi hjälper dig att välja rätt sommardäck

Med vår smarta tjänst anger du bara bilens registreringsnummer så ger vi förslag på däck och fälgar rekommenderade för just din bil. Eller sök på däcktyp, däckdimension, varumärke och mer. Boka idag eller kontakta oss om du har frågor.