Däckspecialen logo

Viktiga datum för vinterdäck, dubbdäck och sommardäck

Det finns en del viktiga datum och lagar att ha i åtanke när det gäller olika däcktyper så som vinterdäck, dubbdäck och sommardäck.

Det finns en del viktiga datum och lagar att ha i åtanke när det gäller olika däcktyper så som vinterdäck, dubbdäck och sommardäck.

Bestämmelserna finns till för att hålla dig och dina medtrafikanter säkra på vägarna och det är avgörande att du följer dem. Lagen (samt väderlek) styr vilka datum du måste byta däck samt vilken typ av däck som är lämplig. Däckspecialen i Göteborg är dedikerade till din säkerhet på vägarna och hjälper dig att navigera genom datum och regler för däckbyte. Läs vidare för att lära dig mer om de viktiga datumen för däckbyte och andra aspekter som påverkar ditt val av däck. Du kan alltid kontakta oss vid frågor.

1 dec – 31 mar

1 okt – 15 apr

1 apr – 30 nov

Under denna period är det lag på att använda vinterdäck, om vinterväglag råder. Observera dock att dessa datum är riktningsgivande och kan variera beroende på vädret och vägförhållandena. Det kan vara klokt att byta till vinterdäck tidigare om du märker att vädret blir kallt och/eller snöigt.

Om du har dubbade vinterdäck är det dessa datum du ska förhålla dig till. Observera dock att det enligt regelverket alltid är väglaget och väderförhållandena som avgör vilken däcktyp som får användas.

Under denna period är det lagligt att använda sommardäck. Precis som tidigare nämnts är det viktigt att komma ihåg att dessa datum samtidigt är beroende av vilket väglag som råder och att du måste anpassa däckbytet efter väderförhållandena. Om du märker att det finns snö, is eller frost på vägarna, kan det vara säkrare att använda vinterdäck eller däck med rätt vintermärkning.

Datum för vinterdäck

I Sverige är det obligatoriskt att använda vinterdäck under vissa perioder på året. Vinterdäck är särskilt utformade för att ge bättre grepp och stabilitet på snöiga och isiga vägar, vilket bidrar till att minska risken för olyckor. Här är de datum som gäller för användning av vinterdäck:

Datum för sommardäck

Sommardäck är designade för att ge optimal prestanda på torra och våta vägar under varmare förhållanden.

Kom ihåg att väderförhållandena kan variera, speciellt i olika delar av landet och att det är ditt ansvar som förare att anpassa dina däckval efter rådande väglag. Om det finns snö och is på vägarna, kan det vara säkrare att använda vinterdäck (med eller utan dubbar), oavsett datum. Att ha tillräckligt med mönsterdjup och bra grepp är avgörande för säkerheten på vintervägar.

Vad anses som vinterväglag?

Vinterväglag råder om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan eller vägrenen. Det är Polisen som avgör om vinterväglag råder. Tänk på att de flesta olyckor sker på grund av blixthalka och bilister som inte bytt däck i tid. Planera därför ditt däckbyte väl och följ lagstiftningen för när du måste ha vinterdäck. Hos Transportstyrelsen och Polisen kan du läsa mer om vilka regler och perioder som gäller för däcken och ditt fordon.

Sammanfattningsvis är det alltså viktigt att hålla sig uppdaterad om de datum och regler som gäller för vinterdäck, sommardäck och dubbdäck, samt rådande väderlek och väglag. Genom att byta däck i rätt tid och välja rätt typ av däck för årstiden eller väderförhållandena kan du säkerställa att du kör säkert och minskar risken för olyckor. När det är dags att byta från sommardäck till vinterdäck och tvärtom finns det mycket att tänka på. Kontrollera däckens skick, mönsterdjup, däcktryck med mera. Eller låt Däckspecialen i Göteborg sköta ditt däckbyte! Vi kan däck och håller Göteborg rullande.